Geen tot moes gekookte spruiten en flauwe gehaktbal meer. Sinds kort eet een aantal bewoners van de Goese serviceflat De Horst maaltijden die ‘s ochtends in het Kapelse zorgcentrum Cederhof zijn bereid. ,,Veel verser en lekkerder dan wat we voorheen op het bord kregen”, smakken de negentigers Arend en Marianne Ruijsink.
Op nummer 212 in De Horst geurt het naar boontjes. ,,Inderdaad, snijboontjes met rijst en een gehaktballetje. Het ruikt heerlijk en het zal vast ook zo smaken. Sinds begin december eten we versbereide maaltijden van Cederhof. We mochten het een weekje op proef proberen. Het is een wereld van verschil met de koelvers-maaltijden die we van leverancier Tafel Thuis kregen. De kwaliteit holde achteruit. Je at om je te vullen, maar een feest voor de smaakpapillen was het niet. En ook niet zo vers als van Cederhof. Bovendien kun je bestellen wat je wilt. Klasse!”, recenseren Arend (97) en Marianne (92).
‘Eet smakelijk’, zegt medewerkster Harmien van De Horst als ze de maaltijd op tafel zet. Eén schotel voor twee personen? Marianne: ,,Op onze leeftijd heb je niet zoveel meer nodig. We verdelen dit netjes over twee borden.” Want met twee vorken in hetzelfde bord prikken, dat is taboe in huize Ruijsink. ,,Wij zijn niet de Aardappeleters van Van Gogh”, grapt Arend. Dan vallen ze aan. ,,Goed eten is belangrijk om in conditie en op gewicht te blijven. Het is wel fijn als het ook echt lekker is.”
Duizenden Zeeuwse senioren maken gebruik van maaltijdleveranciers. Zelden worden die maaltijden nog in de provincie gekookt, laat staan dezelfde dag bereid. Tafel Thuis – De Zeeuwse Keuken van de zorgaanbieders Zorgstroom, Zorgsaam en Culinair Kommers bedient Zeeland sinds 2019 vanuit Hoogerheide. Inmiddels is Culinair Kommers overgenomen door de Eetgemak Groep. De koelvers-maaltijden voor onder meer Zeeland kunnen tegenwoordig ook deels in Katwijk worden bereid.
Voor ouderen, of ze nu nog thuis, in een serviceflat of een zorgcentrum wonen, is het diner vaak het pretmoment van de dag. Maar in De Horst zaten ze vaak met lange tanden te eten. ,,We kregen steeds meer klachten”, zegt Saskia den Heijer, locatiemanager in opleiding. ,,De maaltijden worden twee tot drie dagen van tevoren geleverd. Wij warmen ze op in zogeheten regeneratiekarren. Op zich is dat geen probleem ware het niet dat de kwaliteit terugliep. We zijn toen op zoek gegaan naar een andere leverancier. En dat is Cederhof in Kapelle geworden. Het aantal bewoners dat bestelt, is sinds een maand verdrievoudigd. Inmiddels nemen 26 bewoners van De Horst maaltijden af.”
Cederhof is nog één van de weinige Zeeuwse keukens waar zeven dagen per week vers wordt gekookt. Ter Weel in Goes, De Schutse in Sint Annaland en Zò Lekker in en rond Terneuzen koken ook nog dagvers voor bewoners van zorgcentra en thuiswonende afnemers. Ze roeien tegen de stroom in, want in maaltijdserviceland is de afgelopen jaren alles groter geworden en op afstand komen te staan.
Een makkelijke opgave voor de Zeeuwse zorgkeukens is het niet. ,,Om de maaltijdservice rendabel te houden, zijn meer klanten nodig”, zegt Hans Everse, die Cederhof adviseert over ‘gezond, goed en betaalbaar eten’. ,,Cederhof kookt nu 330 maaltijden per dag. Voor bewoners in het zorgcentrum als ook voor thuiswonende ouderen in de stad Zierikzee en de gemeenten Kapelle en Noord-Beveland. We leveren ook deels aan de woongemeenschap Rijckholt in Geersdijk. Met De Horst maken we nu de stap naar Goes. Voor een gezonde exploitatie moeten we groeien naar 400 klanten. Nog een paar serviceflats, woongroepen of dorpshuizen en dan zijn we er. Trouwens, ook individuele klanten blijven zeer welkom.”
‘s Ochtends vers gekookt en warm aan huis geleverd, kost de klant bij Cederhof 9,50 euro voor een voor-, hoofd- en -nagerecht. Bovendien is een onvermoede service inbegrepen. Everse: ,,De maaltijden worden door vrijwilligers afgeleverd. Die kijken meteen hoe het met meneer Pieterse en mevrouw Jansen gaat. Soms zijn de gordijnen gesloten en doet niemand open. Dan belt de vrijwilliger meteen iemand van de zorginstelling. Dat dagelijkse contactmoment is het unieke verschil met leveranciers van koelvers- en diepvriesmaaltijden.”
De persoonlijke droom van Hans Everse gaat een paar stappen verder. Hij is één van de vier drijvende krachten achter het project Van Vullen naar Voeden van de Stichting Boer en Keten. ,,Wij willen met in Zeeland geteeld voedsel het hele jaar door betere, gezonde maaltijden bereiden voor scholieren en bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen. Dat vereist één Zeeuwse organisatie. Iedereen wint erbij. De boer krijgt een nette prijs en de klanten gezond, voedzaam eten van eigen bodem.”
Samen met de stichting onderzoeken Scalda, zorgcentrum Cederhof, Zorgresidentie Landgoed Rijckholt, de Dutch Cuisine Academy en het Belgische kennisinstituut Three Rivers Fooddelta of het ambitieuze plan haalbaar is. Voor het onderzoek legt de provincie bijna 50.000 euro op tafel, mede omdat zo’n Zeeuwse organisatie ook andere sectoren zou kunnen bedienen zoals scholen, sportkantines en campinghoreca. Everse: ,,Zeker het onderwijs is belangrijk. In schoolkantines wordt vaak slecht eten zoals frikandelbroodjes verkocht.”
In De Horst is geen fastfood te bespeuren. Beneden in de recreatiezaal zitten vijf bewoners klaar voor hun gezonde hap. ,,Sinds Cederhof de nieuwe huisleverancier is, eten bewoners vaker samen. Een stuk gezelliger dan alleen in je appartement”, zegt Den Heijer.
Toevallig hebben de vijf dames voor deze dag allemaal hetzelfde besteld: een gehaktbal met jus, aardappelen en savooiekool. Nanna Dijkhuizen snuift de geur op: ,,Het ruikt heerlijk. Nou, proeven dan maar. Oh heerlijk zeg. De kool heeft nog beet. Deze maaltijd is zoveel smakelijker dan de doorgekookte groentes en pakjesjus die we voorheen kregen.” Afblijven hè, roepen de dames ons toe. ,,Jullie mogen alleen kijken.”
Bron: PZC 03-01-2023